søndag den 24. juni 2007

# 20 Podcast

powered by ODEO

Lyt til ovenstående podcast


Forestil dig at du gerne vil høre oplæsningen af en god roman, som du ved bliver læst op på DR hver uge. Du skal desværre altid noget når det sker, men vil egentlig gerne høre historien uden at skulle spekulere over hvornår oplæsningen foregår. dr.dk/podcast giver dig mulighed for at abonnere på et RSS, så du atomatisk får besked. Det samme sker hos mange andre udgivere og du vil i denne uge få mulighed for at downloade både musik og historier.

Hvad er Podcasting?

  • Podcast er en måde at hente lyd eller video tl din pc eller din MP3 afspiller/iPod
  • Podcast kan bruges som mulighed for direkte at downloade og afspille lyd eller videofiler. Men podcast adskiller sig fra andre afspilningsformer ved at man kan ”abonnere”, så det automatisk downloades.
  • For at kunne abonnere skal man bruge et RSS feed
  • En podcast linker til en lyd- eller videofil i stedet for en almindelig webside
  • Pod betyder opbevaringssted og cast refererer til broadcasting

  • Læs om det på wikipedia

Forskellige former for podcast:

Et podcast kan f.eks. være:

Legeressourcer:

I princippet kan alle nyhedslæsere bruges til podcasts. Men nogle programmer kan automatisk downloade den mediefil, podcasten linker til. I mange tilfælde er det også muligt at downloade de enkelte filer fra dit abonnement til din MP3/iPod afspiller.

Google reader: Med google reader, hvor du i forvejen er oprettet som bruger, kan du abonnere på podcast. Du modtager information med et link. Du kan derefter vælge at downloade eller fravælge download.


iTunes Med Apples medieafspiller kan man abonnere på, automatisk downloade og afspille podcasts. Er din iPod afspiller koblet til, vil denne automatisk også blive opdateret.

Juice er et open source program (gratis program), med hvilket man kan abonnere på og automatisk downloade podcasts.

Odeo er et site hvor du dels har mulighed for selv at lave podcast, dels har sitet en omfattende samling af podcast om alt fra film til teknologi


Fri leg

For at komme i gang med denne uges opgaver er det ikke nødvendigt at hente nye programmer. Du har en google reader og du har også prøvet at afspille en oplæst tekst. Du har i forbindelse med musik lagt musik ind på din MP3/iPod. Så alt er klart til at du kan lege med podcast.

a.
Læg et feed (abonnement) ind på din google reader. Vælg gerne et feed fra podhead.dk

--- og ---

b.
Afspil podcastet på din PC.

--- og ---

c.
Mange feeds tillader at blive downloadet til din PM3/iPod afspiller. Download et digt til din MP3/iPod afspiller og afspil det her.

--------------------------------------------------------------------------------

Ekstra leg

d.
Skulle du have lyst, så besøg podhead.dk i Second Life, hvor de har en adresse, hvor man kan tale med dem.

--- eller ---

e.
Du kan også prøve at downloade iTunes / Juice

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Podcast - Vedr. engelske lydbøger så kan Open Culture anbefales. Det er ganske almindelige brugere der læser bøger op og så har optaget det i MP3. en liste med lydbøger kan ses her
http://www.oculture.com/2006/10/audio_book_podc.html

hvad med Ulysses af Joyce eller Notes from the Underground, Fyodor Dostoyevsky?


/Søren Johannessen
www.microformats.dk