søndag den 15. april 2007

#4 Din RSS-læser : lær at abonnere på rss-nyheder


powered by ODEO

Lyt til ovenstående podcast

Denne opgave bygger videre på ting #3, hvor du valgte en webbaseret rss-læser. Du skal nu lære at abonnere på rss-feed, og du skal starte med nogle ganske få rss-feeds fra biblioteksrelevante weblogs og nyhedssider. Når du har løst opgaven, så har du din egen rss-læser, hvor du dagligt, dovent og effektivt kan læse dine udvalgte nyheder og diskussioner fra dine favoritwebsteder - ét sted.

Et godt råd
Start med at abonnere på max 10 rss-feeds, og gerne kun en 4-5 stykker. Efterhånden som du kommer ind i vanen, og begynder at kende programmet, så udvid eventuelt antallet. Hellere ganske få feeds i starten og en god daglig læsevane, end en masse feeds du aldrig får læst.
Har du travlt, så læs evt. kun overskrifterne. Men sørg for at komme ind i vanen med at læse rss-nyhederne dagligt, og find din egen grænse. Der er måske 100 millioner weblogs i verden - så erkend fra starten, at du ikke kan nå at følge med i alt, selvom rss-læsning gør nyhedslæsning meget nemmere :)

Kan man abonnere på opgaver fra webloggen 23ting via rss-læseren?
Ja, det kan man godt. Konceptet går jo ud på, at der hver uge i elleve uger kommer nye opgaver på webloggen 23ting.
Hvis du abonnerer på nyheder fra 23ting-webloggen, så vil du få besked i din rss- læser, når der kommer nye opgaver. Webloggen udsender automatisk indlæggene som rss-nyheder - det samme som sker, hver gang du skriver en artikel i den blog, som du oprettede i sidste uge.

Abonnere på RSS-feeds – nogle sikre måder.
Når du skal abonnere på et rss-feed, så skal du finde linket til rss-feed'et. Den simple måde er at finde rss-linket, kopiere rss-linket og indsætte det direkte i rss-læseren, det virker hver gang, så prøv det her i starten.
Der er mange andre og lettere måder at abonnere på rss-feeds alt efter hvilket program, man bruger - udforsk mulighederne og find måder, som fungerer for dig.
Politiken har en oversigtsside, hvor links til deres rss-feeds er angivet direkte, og med god vejledning, se herunder:



Et andet eksempel er nedenstående, hvor man kan abonnere både på en webloggens indlæg og på kommentarerne i fire forskellige formater. Vælg fx rss 2.0, som virker i næsten alle rss-læsere. Du skal ikke tænke for meget over det med formaterne, men bare højreklikke på et link og kopiere linket. Linket skal du indsætte i din nyhedslæser.


RSS-links på en webside kan godt være lidt svære at finde, men kig efter symbolerne vist til venstre, eller tekst som vist ovenfor.

Klik eller højreklik på dem – så vil du normalt få adgang til rss-linket, som du kopierer og indsætter i din rss-læser.

I Google Reader klikker du på 'Add subscription', indsætter linket og klikker på 'Add'




Du kan også bruge ovenstående til at søge efter og abonnere på rss-links ved fx i tekstfeltet at skrive'23ting', klikke på 'Add', og i søgeresultatet blot klikke på 'Subscribe' ved det ønskede link.

I Bloglines klikker du på 'Add', indsætter linket og klikker subscribe af to omgange.

Fri leg

Find og abonnér på rss-nyheder fra følgende sider:

--- og ---

Når det er gjort, så skal du lave et blogindlæg i din webblog.
Skriv lidt om hvilken rss-læser du valgte, og hvis du har nogle favoritsider du vil abonnere på, så skriv lidt om dem. Glæd eventuelt en kollega ved at skrive en kommentar til vedkommendes weblogindlæg.

Leg, udforskning og læring hænger sammen:
Når man skal lege med web 2.0 ting, og noget driller, så kig lidt i den online-dokumentation, der er til produktet. Tusindvis af brugere før dig har stået i samme situation, og derfor er de mest almindelige spørgsmål og problemstillinger ofte besvaret i produktets hjælpesider.
Men ikke altid! Ofte er dokumentationen mangelfuld - så hvis noget driller, så husk at vi er mange til at svare og hjælpe. At samarbejde og hjælpe hinanden er en vigtig del af web 2.0 fænomenet.
Læs først, spørg så kollegaen eller en af hjælperne. Eller endnu bedre, stil spørgsmålet ved at kommentere herunder. Husk at målet er at lege, at lære, at blive inspireret, samt ikke mindst at samarbejde og at hjælpe. Hurtigere måde at lære på findes ikke :)


--- og måske ---

  1. Prøv at abonnere på nogle af Politikens rss-feeds:
    http://politiken.dk/services/rss_feeds
  2. Find flere biblioteksrelevante rss-feeds fx via:
    a. http://pscontent.com/od2/opendirectory.php?browse=/Reference/Libraries/Library_and_Information_Science/Weblogs
    b. http://lisfeeds.com/
    c. http://www.db.dk/dbi/internet/bdi_cur.htm

  3. Hvis du kun skal læse nogle få udvalgte rss-feeds, så kan du nøjes med at bruge browseren som rss-læser. Du kan bruge både Internet Explorer 7.x og Firefox 2.x som rss-læser.
    Leg evt. lidt med det, og få en fornemmelse af hvor mange muligheder for rss-læsninger, der findes.
    Vejledning for Internet Explorer 7
    Vejledning for Firefox 2

  4. Hvis du i Google Reader læser en rss-nyhed, som du godt kunne tænke dig at skrive et blog-indlæg om, så kan du nemt overføre nyhedsartiklen til din Blogger weblog og skrive dit eget blogindlæg om emnet.
    Enten via den sikre metode kopier-indsæt.
    Eller du kan via Googles værktøjslinje sende markerede afsnit direkte til Blogger.

  5. Har du ferie, intet at lave, eller er du bare en nyhedsjunkie, så er her noget ekstra stof til at klare sig gennem natten på:
    - Udforsk Thunderbird (gratis emailklient og rss-læser i ét).
    - Smarte Firefox-plugins findes der utallige af, prøv evt. at udforske Wizz RSS News Reader og Sage.
    - Hvis du synes Thunderbird og Firefox ser smarte ud, og du gerne vil lege videre arbejdsmæssigt eller og privat, så tag evt. et kig på mulighederne for at have disse frie open source programmer på en usb ! Det er ret besnærende, hot og cool - men tal med IT-afdelingen først :) Se fx http://portableapps.com/ og http://software.u3.com/

1 kommentar:

Anonym sagde ...

Nyheds, og public service institutionen DR har en god dansk oversigtsside her:
http://www.dr.dk/Nyheder/Service/rss.htm